Kuvaus
Tuomi eli metsätuomi tai lehtotuomi (Prunus padus) on 3–12 metrin korkuinen pensas tai monirunkoinen puu, jolla on riippuvat oksat. Tuomi on Pirkanmaan maakuntakasvi ja se kasvaa koko Suomessa rannoilla, joenvarsilla, lehdoissa ja pellonreunoilla. Tuomesta on jalostettu puutarhapuuksi punasävyinen purppuratuomi ja Tunturi-Lapissa kasvaa pensasmainen tuomen alalaji pohjantuomi.
Tuomi kukkii touko-kesäkuun vaihteessa lehtien puhjettua, jolloin upeasti valkeita kukkia täynnä olevat tuomet erottuvat helposti metsänreunasta. Tertuissa olevien pienten kukkien tuoksu on voimakas ja se houkuttelee paikalle hyönteisiä kuten kärpäsiä ja mehiläisiä. Linnut syövät tuomen pieniä sinimustia karvasmakuisia luumarjoja ja niitä käytetään vähäisissä määrin likööreihin ja mehuihin. Tuomen puuainesta käytetään jokin verran huonekaluteollisuudessa ja siitä tehdään koruja, koriste- ja taide-esineitä.
Tuomen vahvatuoksuinen kuori, puu ja siemenet sisältävät myrkyllisiä aineita, jotka suojaavat sitä eläimiltä aika hyvin. Tuomen näkyvin tuholainen on tuomenkehrääjäkoi, jonka toukat saattavat jonain kesänä peittää puun kokonaan valkeaan seittiin. Toukat syövät myös kaikki lehdet, jotka kasvi sitten kasvattaa uudelleen. Kotipihan kukkia vaivaavan kirvaongelman syy voi löytyä lähistöllä kasvavasta kirvojen suosimasta tuomesta.