Luonnon antimet 1 ja 2 – setti

11.00  (ei alv. rek)

Viidentoista postikortin setti.

Varastossa

Tuotetunnus (SKU): M025 Osastot: , Avainsanat tuotteelle , , ,

Kuvaus

Näissä marjakorteissa on sydämet täynnä Suomen luonnon antimia. Osa on viljeltyjä lajeja, mutta suurin osa on luonnonmarjoja, joita saa kuka tahansa käydä poimimassa perinteisellä jokaisenoikeudella (jokamiehenoikeudella). Paketin täydentää syksyn metsäretken saalis, suppilovahvero.  Säästä omat suosikkimarjasi kokoelmaasi ja lähetä marjaterveiset ystävällesi – täydellinen tapa jakaa palanen Suomen luontoa maailmalle.

Setti 1 sisältää seuraavat kortit:
Pihlajanmarja – Pihlajanmarja tunnetaan happamasta mausta ja siksi sitä käytetään usein muiden marjojen tai hedelmien joukossa. Siinä on paljon c-vitamiinia ja marjoja on helppo kerätä hyvänä satovuotena. Pihlaja on kansanperinteessä pyhä puu.
Puolukka – Suomen metsien klassikko, puolukka, tarjoaa hapokkaan makuelämyksen. Puolukka on monikäyttöinen, se käy makeisiin puuroihin, hilloihin ja leivonnaisiin tai suolaisten ruokien, kuten kaalilaatikko tai poronkäristys, lisäkkeeksi. Puolukka kasvaa koko maassa ja se on Suomen eniten poimittu luonnonmarja.
Mustikka – Mustikan marjat ovat miedon makuisia, niissä on mm. paljon vitamiineja ja kuitua ja niillä on tutkitusti hyvää vaikutusta terveyteen. Mustikkapiirakka on parhaita kesäleivonnaisia!
Lakka eli suomuurain eli hilla – Suoalueilla kasvava lakka on herkkä sään vaikutukselle ja sato vaihtelee vuosittain. Kun marjojen kerääminen on hidasta ja raskasta niiden hinta on korkea ja se onkin arvokkaimpia luonnonmarjoja. C-vitamiinipitoista lakkaa käytetään herkutteluun mm. hillona jäätelön tai leipäjuuston kanssa.
Aho- eli metsämansikka – Pieni ja makea ahomansikka edustaa kesäistä Suomen luontoa parhaimmillaan. Luonnonlaidunten vähetessä marjaa ei tahdo enää löytyä, mutta kun niitä löytää ne ovatkin sitten erityisherkkua. Marjat kannattaa syödä sellaisenaan, koska niiden maku kitkeröityy kuumennuksessa.
Variksenmarja eli kaarnikka – Miedon makuisessa variksenmarjassa on paljon vitamiineja ja se kasvaa koko maassa Lapin tuntureita myöten. Sitä käytetään muiden marjojen ohessa esim. mehujen raaka-aineena. Variksenmarja on  tärkeä ravinnonlähde pohjoisen eläimille ja linnuille ja perinteisesti marja oli talvisin tärkeä c-vitamiinin lähde pohjoisen asukkaille.
Isokarpalo eli karpalo – Terveysmarjana tunnettu karpalo kasvaa suoalueilla lähes koko Suomessa. Kasvi kasvaa suikertaen pitkin maata ja sen marjat kypsyvät myöhään, vasta ensimmäisten pakkasten aikaan. Hangen alla makeutuneet marjat ovat keväälläkin syötäviä jos satut niitä löytämään!

Setti 2 sisältää seuraavat kortit:
Puutarhamansikka – Puutarhamansikkaa viljellään Lappia myöten koko Suomessa ja se on viljellyistä marjoista kaupallisesti merkittävin. Monivuotinen mansikka leviää siementen lisäksi rönsyistä. Mansikoiden maku vaihtelee melko makeasta kirpeään lajikkeesta ja käyttötarkoituksesta riippuen. Mansikoita ostetaan perinteisesti toreilta tai niitä käydään itse keräämässä marjatilalta kesäherkuksi tai säilöttäväksi talven varalle. Mansikka on terveellistä ja kevyttä syötävää, siinä on paljon C-vitamiinia ja kuitua mutta vähän energiaa.
Mustaherukka
 –  Mustaherukka on yleisin viljelty herukka, joka kasvaa myös villinä lähes koko Suomessa. Mustat marjat sisältävät paljon C-, E- ja K-vitamiinia ja kuituja. Marjoja käytetään hyytelöön ja hilloihin, jotka sopivat erityisesti liharuokien lisukkeiksi sekä likööriin ja mehuun. Marjoja ja lehtiä on käytetty perinteisesti rohtona eri vaivoihin ja sen uskotaan sisältävän monia terveyteen positiivisesti vaikuttavia aineita – kukapa ei olisi juonut kuumaa mustaviinimarjamehua lievittääkseen flunssan oireita!
Punaherukka
 – Punaherukka kestää kylmää paremmin kuin mustaherukka ja sitä kasvatetaan siksi pohjoisempana, myös Lapissa. Villinä koko maassa kasvava pohjanpunaherukka on pienempimarjainen ja karvaampi kuin viljelty lännenpunaherukka. Myös punaherukan marjoja ja lehtiä on käytettty perinteisenä rohtona eri vaivoihin. Kirpeä punaherukka on suosittu mehumarja ja se sisältää enemmän C-vitamiinia kuin mustaherukka. 
Karviainen
 – Karviainen kuuluu herukoiden sukuun ja sen marja voivat olla keltaisia, vihreitä tai punaisia. Marjoja syödään sellaisenaan, käytetään jälkiruokiin tai mehuihin sekä niitä säilötään hilloina, marmeladina ja hyytelönä.
Vadelma
 – Lähes koko maassa yleinen villivadelma on aromikkaampi kuin korttikuvan jalostettu puutarhavadelma. Vadelma on pioneerilaji ja niitä löytää esim. hakkuualueilta. Vadelman marjat tulevat toisen vuoden kasvustoon. Vadelmia käytetään hillojen, mehujen ja juomien valmistukseen. Vadelman kuivatut lehdet sopivat teehen ja kansanperinnerohtona niitä on käytetty naistenvaivoihin.
Juolukka 
– Juolukka on koko maassa yleinen suoalueiden varpukasvi, kookkaampi kuin mustikka. Sen siniset marjat kuistuttavat mustikkaa mutta ovat miedomman makuisia, jonka takia niitä ei paljoa käytetä. Kerääminen vaikka mustikan lisäksi mehuun tai hilloon kuitenkin kannattaisi, koska se on helpompaa kuin mustikan kerääminen, marjoja on yleensä paljon ja ne sisältävät paljon C-vitamiinia. 
Mesimarja
 – Mesimarjan (eli maamuuraimen) marja on erityisen herkullinen, aromaattinen marja. Kuvan marjat on lainattu kuvausta varten, koska marjaa on luonnossa harvinainen. Marjoja käytetään esim. maustamaan likööriä tai teetä ja sen maku muuttuu karvaaksi, kun se kuumennetaan.
Suppilovahvero
 – Pieni ja muodoltaan torvimainen suppilovahvero on myöhäinen erinomainen ruokasieni. Sen lakki on ruskean keltainen maksimissaan viitisen senttiä leveä ja sen keskellä on suppilo, joka jatkuu onttoon keltaiseen jalkaan. Lakin alapinnassa on helttoja muistuttavia poimuja. Sienet ovat pieniä, mutta  niitä kasvaa ryhmissä – kun löytää yhden niin hetken päästä huomaa paljon lisää sieniä ensimmäisen lähistöltä.
Suppilovahveroita esiintyy runsaasti Etelä- ja Keski-Suomessa ja vielä napapiirilläkin muttei ihan pohjoisessa. Sieniä löytää eniten syys- ja lokakuussa ja käyttökelpoisia sieniä voi vielä kerätä pakkasten ja lumen tultua. Sieni on herkullinen ruokasieni, jota voi käyttää ruoanvalmistuksessa tai säilöä pakastamalla tai kuivaamalla ilman esikäsittelyä. Suppilovahveroa muistuttavan kosteikkovahveron käyttö on samanlaista suppilovahveron kanssa.

Setit ovat myynnissä myös erikseen, mutta paketissa saat ne nyt paljon edullisemmin. Yhden kortin hinnaksi jää vain 0,74€!

Lisätiedot

Paino 0.080 kg (kilogramma)