Kuvaus
UNESCO Global Geoparkit (UGG) ovat verrattavissa kansallispuistoihin ja Unescon maailmanperintö- ja biosfäärikohteisiin. Unescon hallintoneuvosto myönsi Saimaa Geoparkille UNESCO – statuksen huhtikuussa 2021 vuosien valmistelutyön jälkeen ja status on voimassa neljä vuotta kerrallaan. Nimityksen taustalla on mm. Natura-alueiden olemassaolo, Järvi-Suomen peruskirja ja lukuisat hankkeet alueen luontomatkailun kehittämiseksi.
Saimaa Geopark on Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon alueella sijaitseva yhdeksän jäsenkunnan (Mikkeli, Juva, Sulkava, Puumala, Ruokolahti, Imatra, Lappeenranta, Taipalsaari ja Savitaipale) muodostama yhtenäinen alue. Alueella on erityistä geologista arvoa. Siellä on kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä geologisia maisemia ja nähtävyyksiä tai arkeologisesti, ekologisesti, historiallisesti tai kulttuurisesti tärkeitä kohteita.
Saimaa Geoparkiin kuuluu lukuisia geo-, luonto- ja kulttuurikohteita eri jäsenkunnissa, ja ne on esitelty tällä sivustolla: https://www.saimaageopark.fi/kohteet/
Tässä kuvassa on Astuvansalmen kalliomaalauksia Ristiinassa, Etelä-Savossa. Maalaukset ovat Pohjois-Euroopan suurimpia: kallioihin on maalattu punamultavärillä 65 kuvaa. Aiheina on mm. hirviä, ihmisiä, veneitä, käsien ja tassujen jälkiä. Maalaukset ovat 8-11 metrin korkeudella nykyisestä Saimaan vedenpinnasta, koska maalausten tekoaikana veden pinta on ollut korkeammalla kuin nyt. Vanhimmat maalaukset on tehty 3000 – 2500 eaa ja niitä on suojannut kaarevan kallioseinän yläreunan lippa ja kalliolta alas valuvan sadeveden muodostama piioksidikerros.
Kallio, johon maalaukset on tehty on erikoinen, koska se muistuttaa järveltä tietystä suunnasta katsottuna ihmisen päätä. Arvellaan, että kivikauden ihmiset ovat pitäneet sitä jumalana tai sen kuvana. Alueelta on löydetty muitakin muinaisjäännöksiä: järvestä kallion kohdalta löytyi neljä meripihkakorua ja maalta kaksi katkennutta nuolenkärkeä. Lisäksi lähistöllä on löydetty asuinpaikkaan viittaavia kvartsilöydöksiä.